Σελίδες

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ενάντια σε ότι μας ξεπουλάει και μας υποτάσσει για το ψυχιατρείο.

     Εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, παρακολουθούμε την κυβέρνηση να επιτίθεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε κάθε κατεκτημένο εργασιακό δικαίωμα, να καταπατά κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, να ξεπουλά έναντι πινακίου φακής τη δημόσια περιουσία. Με τη στήριξη των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μεγαλοεφοπλιστών του τόπου αλλά και με μια στρατιά νεοφιλελεύθερων που την ακολουθούν σε κάθε της βήμα προκειμένου να αρπάξουν «τα ψίχουλα από το τραπέζι», μπορεί και συνεχίζει επί δυο συνεχή έτη το καταστροφικό της έργο.
   Ανάμεσα σε αυτούς που ακολουθούν και υποστηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι ο διευθυντής του νοσοκομείου, Κ.Γρηγορόπουλος και η πρύτανις του Ιονίου Παν/μίου, Σ.Παπασαλή. Αμφότεροι γνωστοί για το ρόλο τους στη σύλληψη φοιτητών μετά από βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους. 
   Η Παπασαλή ευαγγελίζεται πως θέλει να φτιάξει μία "μικρή Οξφόρδη" μέσα στο ψυχιατρείο και εκδηλώνει όλα τα σύνδρομα του συντηρητικού καιροσκοπισμού. Υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας με την ΝΔ, ταξιδεύει για κομματικά συνέδρια με λεφτά του Παν/μίου, κάνει δωρεές δεκάδων χιλιάδων σε νεκροταφείο των Αθηνών, σπαταλά περισσότερες από 150.000 ευρώ για να φακελώσει, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τους φοιτητές του Ι.Π. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η στέγαση και η σίτιση αποτελεί δικαίωμα για ολοένα και λιγότερους φοιτητές, και οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και αίθουσες εξαναγκάζουν τμήματα σε υπολειτουργία ή και στην κατάρρευσή τους. Εν μέσω όλων αυτών, αυτό που έλειπε από την "μικρή Οξφόρδη" της πρυτάνεως ήταν η περιφραγμένη κανονικότητα που πετάει ανθρώπους στο περιθώριο και τους συμπεριφέρεται σαν να είναι σκουπίδια. Έτσι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διώξει από το χώρο του παλιού ψυχιατρείου τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ υπό το πρόσχημα της ασφάλειας. Ξηλώνει, δηλαδή, και την τελευταία μονάδα παροχής υγείας από το χώρο για να είναι ακόμα ευκολότερη η εκποίησή του. Απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές η κοινωνική αλληλεγγύη επιτάσσει τη στήριξη των επιλογών των ειδικών και των συμμετεχόντων στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, είτε αποφασίσουν πως πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο χώρο, είτε πως πρέπει να μείνουν στο χώρο του ψυχιατρείου.
   Ο Γρηγορόπουλος από τη άλλη, που με κάποιο μαγικά γραφειοκρατικό τρόπο κατάφερε να παραιτηθεί για να επανατοποθετηθεί ως διευθυντής του Νοσοκομείου, φτιάχνει διαχωρισμένες με κάγκελα ζώνες μέσα στο χώρο του παλιού ψυχιατρείου. Οι πόρτες που μετά από τόσα χρόνια άνοιξαν -ύστερα από την απο-ασυλοποίηση και μεταφορά του ψυχιατρείου- ξανακλείνουν, μπαίνουν κάγκελα σε διάφορα σημεία ανάμεσά τους αποκλείοντας την πρόσβαση και εν τέλει καταργούν τον δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο χαρακτήρα του χώρου. Γιατί, ό,τι δεν αντιλαμβανόμαστε ως δημόσια περιουσία, ξεπουλιέται ευκολότερα.        Ίσως, λοιπόν, σαν διοικητής του νοσοκομείου να μην είναι τόσο καλός, αλλά αν είναι για περιφράξεις, αποκλεισμούς, διώξεις, προσήλωση στις κυβερνητικές επιταγές, παίρνει άριστα.
Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, για ακόμα μία φορά, πως ο χώρος του ψυχιατρείου δεν είναι τσιφλίκι κανενός, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, δεν διατίθεται προς πώληση. Ο δημόσιος και ανοιχτός χαρακτήρας του είναι κάτι που είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ  ΚΑΙ ΜΑΣ ΥΠΟΤΑΣΣΕΙ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου